Stijl Hoptuin - Over hard groeien, mannen en zaad

Gepubliceerd op 10 april 2024 om 13:18

Een aantal hopplanten van Brouwerij Stijl zijn vier jaar geleden geplant in een open zeecontainer. Nu hebben wij deze planten opgegraven om te kijken hoe zij er onder de grond uit zien. En omdat we hebben extra planten nodig in de Stijl Hoptuin.

Wat begon als een Styrian Golding wortelstokje, oftewel rizoom, van 25 cm lang in 2020 is nu een plant met meterslange wortels en meer dan tien nieuwe rizomen. Dit betekent een grote moederplant en een tiental rizomen die wij kunnen afsnijden om nieuwe hopplanten van te laten groeien.  Potentieel dus een hele hoprij met extra Styrian Golding planten.

Hop op kleigrond

De Stijl Hoptuin is gevestigd op Utopia Eiland. Als onderdeel van een agroforestry perceel onder beheer van Stichting Weerwoud, publiek park voor de toekomstige woonwijk Hortus van Almere. Het heeft als missie om met een combinatie van landbouw, bomen, struiken en vaste planten het ecosysteem te herstellen.

De grond op Utopia Eiland is niet direct geschikt voor hopplanten. De vruchtbare Zuiderzee kleilaag is stevig, vochtig bij nat weer en als een blok cement bij droog weer. Dit betekent dat niet alle hopplanten en soorten hop het makkelijk hebben. De Cascade hop doet het enorm goed, waar de Perle het vrij zwaar lijkt te hebben. En ook wij leren gaandeweg beter hoe de Stijl Hoptuin te beheren.

Snelle groeier

Ieder jaar komen in april de eerste hopscheuten weer boven de grond om tot in juni zo snel mogelijk omhoog te groeien. Bij ons is dat via touwen naar de kabels op 5.5 meter hoogte, maar dan willen ze eigenlijk nog hoger. Sommige soorten willen wel tot 12 meter groeien per seizoen. Na juni gaan de planten zijarmen vormen, waaraan de hopbellen zullen komen.

De hopbellen zijn eerst ‘borsteltjes’ die zich ontwikkelen tot een soort dennenappeltjes van delicate blaadjes. Halverwege tot eind september kunnen wij van deze bijzondere klimplant de hopbellen oogsten. Op dat moment heeft de bel zoveel mogelijk lupuline opgebouwd. Dat is een plakkerig, geel oranje poeder in het midden van de hopbel.

Lupuline is hét stofje waar de brouwer hop voor nodig heeft. Het zorgt voor aroma, bitterheid, houdbaarheid en schuimstabiliteit in het bier. Ieder hopsoort weer een eigen unieke samenstelling, geschikt voor verschillende typen bieren.

In de herfst sterft het bovengrondse deel van de hopplant af om het volgende seizoen alles weer opnieuw te doen. Geen wonder dat ze enorm veel voeding en water nodig hebben. Het zijn echte stikstof vreters!

Wat moet je met mannen en zaad?

Wel belangrijk om te weten dat alleen de vrouwelijke planten hopbellen produceren. De mannen hebben bij ons geen plek. Die produceren geen bellen maar alleen kleine bloemetjes die in de wind onze vrouwelijke planten bestuiven en zorgen voor zaadvorming in de hopbellen.

Ondanks dat wij alleen vrouwelijke planten beheren staan er op Utopia Eiland veel wilde hopplanten, waaronder ook mannelijke. Dit geldt trouwens voor alle parken in Almere en ook in de rest van Nederland kun je overal wilde hop vinden. Duidelijk te herkennen in september, wanneer de vrouwelijke planten vol hangen met hopbellen. Bestuiving is dus onvermijdelijk en wij hebben ook zaad in onze hopbellen.

Is zaad een probleem? Bij ons niet. Wij gebruiken onze hopbellen als geheel, vers of gedroogd. Dit betekent dat de zaadjes eventueel mee gaan in het brouwproces, maar de stoffen die een nare bitterheid afgeven of oliën komen hierbij niet vrij. Zouden we de hopbellen met zaad vermalen en tot pellets verwerken dan is het vervelend. Ook omdat gedroogde hop op (zeer licht) gewicht wordt verkocht zou het zaad niet wenselijk zijn. Nu biedt het ons een kans een nieuwe kruising op te kweken uit zaad. Wie weet hebben we ooit het enige echte Utopia Stijl Hop in onze bieren!

Brouwen met verse hop

De hopbellen oogst van de Stijl Hoptuin levert genoeg voor 1.000 tot 2.000 liter vers hop bier per seizoen. Natuurlijk afhankelijk van de opbrengst, maar vooral ook van het recept dat meer of minder hop voorschrijft. Met de zes soorten hop die wij telen is dit ieder jaar weer een andere mix en verhouding.

We hebben de Europese soorten Perle, Northern Brewer en Styrian Golding en de Amerikaanse soorten Centennial, Cascade en Chinook. Er zijn honderden cultivars op ontwikkeld door diverse instituten over de wereld. Vooral in Duitsland en de Verenigde Staten. Op deze cultivars staan echter patenten, waardoor we commercieel beperkt zijn in de keuze voor hopsoorten die wij mogen telen.

De dag na onze laatste oogstdag brouwen wij met de verse, of natte, hop. De hopbellen proppen wij in hopzakken en koken wij mee in het brouwproces. Verse hop geeft net een ander aroma dan gedroogde en ingevroren hop. En ook scheelt het enorm veel werk en energieverbruik als we het niet hoeven te drogen, verpakken en invriezen.

Vaak hebben we genoeg oogst om een deel van de hop wel te bewaren voor later gebruik in onze bieren. De Utopia Fresh Hop Blond is gebrouwen met de oogst van het afgelopen seizoen. Het thema van dit bier zijn de lieveheersbeestjes. Wij zien ze als mede-beheerders van de hoptuin. Het zijn belangrijke bestrijders van de bladluizen.

Welk bier zouden we in 2024 gaan brouwen? Laat het ons weten als je een idee hebt!

Steun de Stijl Hoptuin: Adopteer een hopplant!

Met het Adopt ALLY Hop programma kun je een hopplant adopteren in de Stijl Hoptuin. Of cadeau doen aan iemand anders.

Als dank ontvang je een kortingscode voor de Stijl Webshop en een digitaal certificaat van je eigen hopplant. En natuurlijk ben je welkom om de Stijl Hoptuin te bezoeken! We geven een aantal keren per jaar een rondleiding en organiseren bijvoorbeeld oogstdagen.

Meer informatie hierover is te vinden op de Stijl Hoptuin pagina.

Wordt Adopt ALLY Hop deelnemer

Adopteer een hopplant in de Stijl Hoptuin!
Geef het jezelf of iemand anders cadeau, of adopteer hop namens je bedrijf of organisatie. 


Wat krijg je?

 • Adoptie van 1 of meerder hopplanten voor 1 jaar (april 2024 tot en met maart 2025)
 • Een budget voor de Stijl Webshop van 10 euro per plant
 • Een certificaat met informatie over jouw specifieke hopplant en de locatie op het terrein
 • Vermelding van je naam op onze website (wanneer gewenst)
 • Keuze uit 6 verschillende soorten hop: Centennial, Cascade, Chinook, Northern Brewer, Perle en Styrian Goldings. (zolang de voorraad strekt)
 • Uitnodiging (vrijblijvend) voor de beheerdagen, oogstdagen en rondleidingen op Utopia eiland in Almere
 • Bij voldoende opbrengst, en interesse, een deel "wethop" oogst
 • Bij voortzetting van het Adopt ALLY Hop programma na dit jaar krijg je korting op de adoptie voor het volgende seizoen.
 • Natuurlijk onze dank voor de steun en interesse in het project!

 

Wat kost het?

 • 35 euro per plant per jaar - (30 euro voor deelnemers 2023)

 

Voorwaarden:

 • De hopplant blijft eigendom en in beheer van Brouwerij Stijl
 • Wanneer de geadopteerde hopplant verwijderd moet worden zal een alternatief worden aangeboden.
 • De mogelijkheid tot, en hoeveelheid van, “wethop” oogst wordt bepaald door Brouwerij Stijl en dient bij de oogst opgehaald te worden. Dit omdat de verse hopbloemen niet lang goed kunnen blijven. Hierover wordt u geïnformeerd rond de oogsttijd (september).
LENTE ACTIE

Utopia Fresh Hop Blond

€ 2,90 € 2,15
LENTE ACTIE

Utopia Fresh Hop Blond

€ 2,90 € 2,15

-- LENTE ACTIE --

Gebrouwen met 100% verse hop uit de Stijl Hoptuin. Een mooi blond bier, mede tot stand gekomen door de hulp van vele vrijwilligers en de biodiversiteit op Utopia Eiland. In het bijzonder het lieveheersbeestje. 

Alc. 5% Vol.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.