BR - Bier maar dan korter!

Wat is BR?

BR is een bier gebrouwen van 100% ongemoute granen. Dit betekent dat we de volledige stap van het mouten hebben verwijderd uit het brouwproces.

Waarom zouden we dat willen?
Door het verwijderen van het mouten kunnen we alle granen direct gebruiken van onze lokale, biologische boeren én brouwen we het bier 20% duurzamer. 
Mouten kost veel water en energie. Het is ook onmogelijk voor ons om lokale, biologische granen te laten mouten vanwege de enorme schaal van mouterijen in Nederland. De bestaande op heel kleine schaal zijn vol. Ook zouden we extra transporten nodig hebben.

Hoe brouwen we BR?
Mouten maakt enzymen vrij in granen die nodig zijn om zetmeel en eiwitten af te breken. Tegenwoordig kun je die enzymen ook los verkrijgen, dus voegen wij ze toe aan het brouwproces. Samen met Flevo Campus en Horizon Flevoland hebben we biotechnoloog Jorn Baan Hofman kunnen inschakelen om ons te helpen. Daarnaast zetten wij bijzondere gist en hoppen in om extra smaak te geven aan BR. 

BR in de winkels
BR ligt sinds begin 2024 in de winkels door heel Nederland. Daarnaast maken we het gehele proces openbaar, zodat ook andere brouwers BR kunnen gaan maken in allerlei versies. 

Is BR bier?
Naar ons gevoel is BR bier, het volgt het gehele brouwproces, minus het mouten. Het heeft dezelfde ingrediënten, ziet eruit als bier, ruikt naar bier en smaakt naar bier. Maar...de definitie van bier zegt dat het 60% mout moet bevatten, dus is BR volgens die definitie geen bier. BR - Bier maar dan korter!

Meer details? Klik door op de detail informatie.

Vragen of interesse? Neem contact met ons op!

Detailrapportage Project BR - Bier maar dan korter

Klik hier voor de Detailrapportage Project BR - Bier maar dan korter!

Hierin de stappen die wij hebben doorlopen, inclusief de uitkomsten van het literatuuronderzoek. Onderbouwing voor de duurzaamheidsclaim. Het recept en brouwverslag van BR en aanbevelingen voor de toekomst.

Infographic van Flevo Campus over BR - Bier maar dan korter!

Klik hier voor de Infographic van Flevo Campus over BR - Bier maar dan korter!

Een kort en bondig visueel overzicht van het project, de doelstelling en het resultaat.

Presentatie Dutch Craft Beer Conference

Klik hier voor de dia's van de Powerpoint presentatie die tijdens de Dutch Craft Beer Conference op 1 februari 2024 werd gegeven.

Uitverkocht

BR - Bier maar dan korter

€ 2,90
Uitverkocht

BR - Bier maar dan korter

€ 2,90

---TIJDELIJK UITVERKOCHT---

We gaan opnieuw BR brouwen wanneer de nieuwe oogst Flevolandse gerst beschikbaar is. 

 

BR - Bier maar dan korter

 

Fris en fruitig br gebrouwen van 100% ongemoute Biologische Flevolandse gerst. Dit is uniek en 20% duurzamer dan gangbare bieren. 

Alc. 4.5% Vol.

 

Door het mouten volledig te verwijderen uit het proces en te vervangen met enzymen besparen we enorm op energie- waterverbruik en transport. We kunnen hierdoor ook brouwen met lokale granen direct van de boer.

 

Bij bestelling van 12 of 24 stuks krijgt u korting.