Hoeveel bier brouwt Brouwerij Stijl?

Gepubliceerd op 28 februari 2024 om 22:21

We krijgen deze vraag best vaak. Dus hierbij het antwoord:

Ieder jaar is dat weer anders en dit is erg afhankelijk van vraag, samenwerkingen en projecten die we doen. Dit jaar hebben we tot nu toe (eind februari 2024) zo’n 1.500 liter bier gebrouwen. Dit is 1.000 liter ALLY Pale Ale en 500 liter Zeebodem Saison voor het Zuiderzeemuseum.

Zoals jullie weten beschikken we in Almere over ons Stijl Bierlab. Dit is een kleine schaal ‘speeltuin’ en testfaciliteit. Daarnaast brouwen wij op installaties van andere brouwers. Dit kan niet overal, want we brouwen nogal eens met ingrediënten die niet standaard zijn, zoals restbrood (o.a. ALLY Pale Ale), verse hop (Utopia Fresh Hop Blond), paarse wortelen (Zeebodem Saison) en 100% ongemoute granen (BR). Dat vindt niet iedere brouwer comfortabel en niet elke brouwinstallatie is hiervoor geschikt.

Wij danken Richard en nu Bram van SpierBier dan ook voor de mogelijkheid om daar te mogen brouwen. We brouwen daar wel zelf. Dat is natuurlijk ook wat we leuk vinden! En inmiddels kennen we de installatie ook heel goed. Dat is belangrijk om precies het resultaat te halen dat we jullie willen aanbieden.

Concreet hebben we in 2023 zo’n 10.000 liter bier gebrouwen. Dit is verdeeld over 14 verschillende bieren en zo’n 15 batches bier. Voor vatgerijpte bieren brouwen we soms één batch Imperial Stout en vullen hiermee vier verschillende vaten om verschillende bieren te creëren. We hebben in 2023 gebrouwen in drie verschillende brouwerijen, het Stijl Bierlab, SpierBier en een collab bij Brouwerij de Eem. Het eerste bier van 2023 was de Chainbreaker Tripel, inmiddels uitverkocht en het laatste BR Bier maar dan korter.

In 2022 produceerden we meer liters bier. We hebben bewust gekozen dit te minderen in 2023. We zijn gestopt met onze vaste bieren Dennentoppen Blond, Basterd Dubbel en Russian Imperial Stout en ook een samenwerking met een landelijke groothandel. Deze bieren produceerden we vooral voor dit doel, maar tegen minimale marges en weinig innovatief plezier. Deze bieren stonden ook niet voor onze idealen: Lokale verhalen vertellen, innovatie, lokale en circulaire ingrediënten.

Ook zijn de kosten enorm gestegen, van ingrediënten tot transport en verpakkingsmateriaal. Dus wanneer we iets produceren willen we er volledig achter staan om die investering te doen. Soms betekent dit weinig tot geen marge op een bier, maar kiezen we ervoor om het toch te produceren. Dit kan zijn vanwege innovatie en korte keten, zoals bij BR. Of omdat we het gewoon heel graag willen maken, zoals de Wild Cats NEIPA.

Mocht je ook een vraag hebben over ons, onze bieren, het proces….laat het weten! Wie weet zetten we het in het volgende blog.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.