Wat is een 'zakenvrouw'?

Gepubliceerd op 11 maart 2024 om 13:52

Wat is een 'zakenvrouw'?

Iemand is zo lief geweest mij te nomineren voor 'Flevolandse Zakenvrouw 2024'. Ten eerste, wat een eer! Maar direct daarna voel ik vooral ongemak. Ik zie mijzelf namelijk helemaal niet als 'zakenvrouw' en heb zelfs een soort aversie tegen het woord.

Na mijn studie culturele antropologie rolde ik een andere bedrijfstak in, namelijk het digitaliseren van met name overheden. Heel bewust ben ik daar 10 jaar geleden mee gestopt om thuis te zijn voor mijn kinderen, 'huisvrouw'. Nog zo'n woord. Wij kozen bewust voor het inleveren van een salaris om één ouder fulltime thuis te laten zijn.

Een half jaar later vond ik mijzelf bij de KVK om een bierbrouwerij in te schrijven en werd ik officieel ondernemer. Baby in de draagzak op mijn buik. Vanuit het idee de passie uit te laten groeien tot een bedrijf in combinatie met de fulltime zorg voor de kinderen. Financieel was het uitgangspunt dat deze passie zichzelf betaald. Mooie bieren uitbrengen, mensen laten genieten en zelf iets opbouwen op basis van passie en persoonlijke ontwikkeling, niet financiën.

Nu bijna 10 jaar later run ik fulltime mijn gezin én mijn bierbrouwerij. Van de 50 liter ketel uitgegroeid tot 15.000 liter bier per jaar. Maar binnen de wereld van de bierbrouwers piepklein gebleven. De doelstelling is niet veranderd, maar geconcretiseerd: lokale verhalen vertellen in mooie bieren. Speciale aandacht voor innovatie, lokale ingrediënten en circulariteit. De brouwerij moet haar broek ophouden, maar hoeft commercieel en financieel niet enorm te groeien.

Door geen druk te leggen op het 'moeten verdienen' kunnen wij keuzes maken die niet direct commercieel zijn. Dit maakt onafhankelijke innovatie mogelijk waar een ander bedrijf dit niet kan of moet leunen op financiële steun van buiten. Door deze innovaties open te delen met de markt kunnen andere bedrijven hiervan profiteren. Commercieel verstandig? Misschien niet, maar dit ís onze identiteit en maakt ons uniek. En eerlijk gezegd houdt het ook leuk.

Keuzes maken op basis van passie en balans met gezin. Bel je me dan hoor je vaak de kinderen op de achtergrond. Komen we Stijlvolle bieren leveren dan ontmoet je ze waarschijnlijk ook. Een familiebrouwerij. Toch regelmatig gezien als 'niet professioneel'. Een stukje onbegrip dat we regelmatig ontvangen.

Gedurende de 10 jaar ben ik bewust weg gebleven bij het thema 'vrouw in de bierwereld' en 'zakenvrouw'. Voor mij moet mijn vrouwzijn niet een onderwerp van gesprek zijn. Geslacht moet geen onderwerp zijn. Ik wil goed zijn in wat ik doe en mijn passie delen, mijn verhaal vertellen.

Ook commercieel gewin en rijkdom zijn voor mij geen doel. Wanneer de producten van mijn passie en verhalen gekocht worden is dit natuurlijk een vorm van waardering. En ik ben het verplicht aan mijn gezin om mijn tijd ook waarde te geven. Gaandeweg heb ik wel geleerd meer zakelijk te kijken naar mijn bedrijf. Dit moet om jezelf en je product te beschermen. Ik ben het als persoonlijke ontwikkeling en deels ook spelletje gaan zien, in plaats van noodzakelijk kwaad een uitdaging.

Keuzes maken op basis van principes in plaats van commercie is afwijkend en niet waar onze huidige economie op ontworpen is. Vaak kijken we terug in de tijd naar 'vroeger toen vrouwen thuis bleven en kleine, lokale ondernemers een gezin konden onderhouden door de lokale markt te bedienen'.

Misschien moeten we het ook gaan zien als de toekomst, met korte keten ingrediënten en afzetmarkt. Waarbij ik kan brouwen met Flevolandse granen en mijn mooie bieren via andere lokale ondernemers kan delen met de klanten in de regio. En dat de ondernemers in deze keten allen een goede marge overhouden om hun gezin te onderhouden. Hiermee ontstaat ook meer verbondenheid, identiteit en trots voor onze directe omgeving. (Zie ook de info over BR als voorbeeld.)

Met mijn principiële, afwijkende en wellicht koppige en naïeve manier van een bedrijf runnen ben ik geen klassieke 'zakenvrouw'. Wat is jouw beeld van een 'zakenvrouw'? Ik ben er bijna zeker van dat ik hier niet in pas. Of is dit veranderd na bovenstaande tekst? Het  is misschien niet aan mij om mee te doen aan zo'n verkiezing? Of juist wel?

Reactie plaatsen

Reacties

Herbert Koster
een maand geleden

Je bent mijns inziens juist wel de (moderne) zakenvrouw met je 'principieel-afwijkende' manier van bedrijf en gezin voeren. Juist goed dat je bewust keuzes maakt voor jouw passie, zorg, onafhankelijkheid, uniekheid, lokale verbondenheid en trots en dat financiƫle efficiency eindelijk niet langer alleen de drijvende factor is. Hulde. Wat mij betreft: weg met die mantelpakjes-zakenvrouwen die voornamelijk alleen maar de (verkeerde) zakenmannen imiteren.....